Tipsa en vän  Skriv uttextFörminska textenFörstora texten
 
Om njurcancer

Om sjukdomen

Njurtumörer kan vara både godartade och elakartade. Cancer i njuren (cancer renis) är en elakartad tumör i njurarna. För att helt säkert kunna skilja mellan en godartad och en elakartad tumör, är det nödvändigt att undersöka cellerna i tumören. Detta görs med hjälp av mikroskopi. Vanligen gör man en sådan undersökning som ett led i diagnostiseringen. Ett vävnadsprov tas av tumören som sedan studeras i mikroskop. Om tumören skall opereras bort tas vävnadsprov efter ingreppet.

Get the Flash Player to see this player.

Njurcancer börjar i njurvävnaden, ända ute i njurbarken. Cancercellerna växer gradvis och bildar en tumör. Tumören växer sig ständigt större. Vid njurcancer kan tumören ibland växa in i njurvenen och uppåt i den stora hålvenen i buken och till bröstkorgen. Det finns fallrapporter om njurcancer som på detta sätt har växt ända in i hjärtat. En sådan växt definieras inte som spridning men visar en egendomlig växt av själva tumören.

Njurcancer är en typ av tumörer som kraftigt stimulerar nybildning av blodkärl. Både den primära njurtumören och eventuella metastaser (dottertumörer) från njurcancer har därför rikligt med blodkärl.

Get the Flash Player to see this player.

Njurcancer kan sprida sig till andra organ. Inväxt i lymfkörtlar i närheten, växt till binjurar och genom njurhinnan (Gerotas fascia) och spridning till avlägsna organ sker vid framskriden njurcancer.

 

Upp

Diagnos

Diagnos

Njurcancer kan upptäckas med hjälp av olika undersökningsmetoder.

Medicinsk behandling

Medicinsk behandling

Det finns många typer av behandlingar för njurcancer men alla är inte lika effektiva.

Livet efter behandling

Livet efter behandling

Efter behandlingen är det viktigt att återvinna kontrollen över sitt eget liv.

Njurens funktion

Njurens funktion

Njurarnas uppgift är att avlägsna avfallsämnen och reglera vätske- och salthalten i kroppen.